061 140 222 | ivfbih@gmail.com

Priprema za transvaginalnu hidrolaparoskopiju - THL

Transvaginalna hidrolaparoskopija –THL predstavlja endoskopsko ispitivanje prohodnosti jajovoda, te izgleda jajnika i jajovoda a to podrazumijeva uvođenje optičkih instrumenata kroz vaginu u trbušnu šupljinu u proctor iza materice. To omogućava direktan pogled na izlazne dijelove jajovoda i promatranje izlaska kontrasta ubačenog kroz grlić u matericu ako su jajovodi prohodni ili njegovo nakuljanje u jajovodima ako su začepljeni.

Uobičajeno je da se prethodno uradi dijanostička histeroskopija.

S obzirom da ovo endoskopska operacija podrazumijeva uvođenje optičkih instrumenata kroz vaginu i grlić te ubacivanje konstrsta u trbušnu duplju potrebno je obezbijediti uslove koji će ovu pretragu učiniti maksimalno bezbjednom a to su:

  1. uredan kolposkopski nalaz  (star najviše 12 mjeseci)
  2. uredni brisevi grlića i vagine na anaerobe i aerobe
  3. uredni nalazi: KS, SE, ŠUK, urea, kreatinin, transaminaze (da nisu stariji od 15 dana)
  4. rtg pulmo et cor
  5. mišljenje interniste u vezi operativnog zahvata

Operacija se radi u vrijeme kada je endometrij najtanji a to je odmah po prestanku menzesa.  Ako je u okviru pripreme uključena oralna kontracepcija (Microgynon, Logest) histeroskopija se može raditi bilo kada (osim u vrijeme menzesa) jer je sluznica materice (endometrij) tanka zbog djelovanja tableta. odnosa 3-5 dana prije zahvata.

Da bi se ova operacija uradila u optimalno vrijeme potrebno je da nas kontaktirate čim dobijete menstruaciju kako bi dobili instrukcije za dalje postupke, te da bi se planirao datum i vrijeme izvođenja zahvata.

 

 

NAPOMENA - Operacija se radi u opštoj anesteziji, te je potrebno da 6 sati prije dogovorenog termina operacije ništa ne jedete i ne pijete!